Utroskap lønner seg sjelden...

 


Ingen i min familie har noen gang vært kjent for å ha hestemanke. Vi har alle typisk nordisk hår. Tynne hårstrå og fargen har vært mer eller mindre kommuneblond. Da jeg var liten hadde jeg pistrete kritthvitt hår. Det var pistrete og tynt hele barndommen før det begynte å blomstre litt da jeg entret ungdomssårene. Hvorfor håret mitt forandret seg vet jeg ikke, men fra å se ut som en rar kinesisk nakehundblanding, ble håret mitt plutselig en slangs stolthet for meg. Jeg begynte å ta veldig godt vare på det. 

Jeg går alltid til samme frisør. Cecilie har fulgt meg i tykt og tynt de siste årene, og da jeg en gang i 2012 falt for fristelsen og kjøpte en frisørtime via sånt kupongsystem, er jeg sikker på at hun også felte en tåre. Ikke fordi jeg var frisør-utro, men fordi jeg ble så til de grader skamklippet. 

Det var sommerferie og jeg trengte en stuss. Dette var også grunnen til utroskapen. Det var akkurat det jeg forklarte denne nye frisøren også. Han hadde jobbet som kjendisfrisør i Dubai eller noe, og svarte bare at "I will make you beautiful". Det knøt seg i magen, og mens han voldtok håret mitt med saksen, ba jeg en stille bønn om at han hadde rett. 

Det hadde han ikke. 

Den kinesiske nakenhunden var tilbake. 

Jeg så ut som en skamklippet russisk hockeyspiller. 

Jeg gråt og gråt. Og gråt litt til.

Jeg ringte Cecilie og erkjente mine synder.

Hun sa hun skulle se på det og se om hun kunne rette det opp når vi kom tilbake fra ferie.

Lite visste hun om hvor mye skade denne "frisøren" faktisk hadde klart å gjøre. 

Han hadde klippet av 20-25 cm på lengden, tynnet ut og klippet det opp i meget rette "etasjer". 

Jeg kan le av det nå. 3 år etter. 

Noen vil jo hevde at det er galskap å bry seg så mye om håret sitt. Vel, da har de aldri slitt med tynt og pistrete hår. 

 

Håret har blitt en viktig del av oss, og for min del er fint hår med på at jeg føler meg vel.

 

I forbindelse med at jeg nå ammer, har jeg fått en del spørsmål om jeg ikke er redd for å miste hår. "Ammehår" er jo et kjent begrep, og de fleste av oss har nok vært med på at håret kan bli tynnere når man ammer. 

Da må jeg nesten få presisere at dette med ammehår er ganske misforstått.

Det er ikke sånn at man blir "skalla" av å amme. Men det kan føles litt sånn ut!

Et normalt menneske vil i snitt miste ca 100 hårstrå om dagen. 

Når man er gravid styrer hormonene det slik at du ikke mister like mye hår som ellers. Dette tenker du kanskje ikke over der og da, men det betyr jo i praksis at man har flere hårstrå på hodet enn normalt. Noen merker kanskje også økt hårvekst andre deler på kroppen. Samme greia. Hormoner.

Når ungen er ute skal kroppen ta igjen for det tapte, og finner ut at du nå har en del "overflødig" hår som egentlig skulle ha falt av for lengst. Du vil da oppleve at du mister mer hår enn normalt fordi du er tilbake til å miste de normale 100 hårstråene pr dag, PLUSS at kroppen nå kvitter seg med det du ikke kvittet deg med da du var gravid. Altså kan du oppleve å miste dobbelt så mye hår i perioden etter at ungen er ute, altså perioden man ammer. Derav navnet ammehår. 

Det er litt som med extensions. Hvis du venner deg til å ha en tjukk og fin manke, vil du glemme hvordan håret ditt var fra før. Det føles derfor som at du får mye tynnere hår, mens du i virkeligheten egentlig bare går tilbake til normalen.

I begynnelsen når du ammer vil du merke at du mister håret, og etterhvert vil du merke at det vokser sakte, men sikkert ut igjen. 

 

 

Her er noen tips fra Cecilie og meg til hvordan du kan gjøre det beste ut av ditt eget hår.

 

1. Gre håret både morgen og kveld.

Det er ikke alltid jeg får til dette, og når jeg har gått og sovet med samme flette i 2-3dager, er det et lite helvete å få gredd ut alle flokene uten at det ryker en del hårstrå...

 

2. Bytt hårbørste

De plasttuppene som skal beskytte håret mot slitasje ved børsting blir slitte etterhvert og forsvinner. Da kan du like gjerne bruke en hundebørste av stål. Etter at jeg fikk "tangle teaser" til jul for noen år siden, klarer jeg ikke å bruke noe annet. Jeg har den som kan brukes på tørt og vått hår. I begynnelsen føltes det som at det tok hundre år å gre håret, for jeg måtte gre det lagvis for å komme gjennom alt, men det er fordi den er så skånsom mot håret og ikke røsker med seg alt på en gang. Hvis jeg må bruke en vanlig børste nå, føles det som at alt håret mitt ryker av. 

 

3. Ikke gre håret når det er vått

Ja, så har jeg den tangle teaseren man visstnok kan bruke selv i vått hår, men jeg prøver allikevel å unngå det.

 

4. Sov med flette.

Varierer hvor stramt du fletter så ikke håret gnisser samme steder hver natt. Dessuten får du fint fall i håret dagen etter ;-) 

 

5. Varier hvor du har hestehalen din.

Hvis du har hestehalen plassert samme sted hver eneste dag, vil strikken slite på håret på samme sted hver dag og hårstråene vil til slutt ryke. 

 

6. Invester i gode hårprodukter tilpasset DIN hårtype. 

En dyr shampo er ikke dyr i bruk sammenliknet med billig-shampoene. De varer nemlig mye lenger! Jeg pleier å kjøpe flasker på 1-2 liter, og disse kan jeg ha i ett år... 

 

7. Ikke vask håret for ofte

Dette vil slite på håret i lengden.

 

8. Bruk en god hårkur

Selv om det står 10-15 minutter på pakken vil håret ditt sette enormt stor pris på de 2 minuttene det får mens du shaver legger ol. 2minutter med hårkur er SÅ mye bedre enn 0. Man får også kjøpt leave-in kurer du bare sprayer i håndkletørt hår. 

 

9. Stuss tuppene ofte

Dette var den største feilen jeg gjorde før. Jeg klippet meg alt for sjelden, og når jeg da først gjorde det røk det jo ganske mange cm fordi det var så slitt. Det hjelper lite at du klipper deg 2 cm, hvis hårståene er splittet 5 cm opp.. Da vil håret forsette å spise seg oppover, og du kommer ingen vei. 

 

10. Ikke vær utro (rett fra hjerteroten min)

Når du går til samme frisør vil hun eller han etterhvert kjenne håret ditt såpass bra at de vet hva som funker for deg. Dessuten er det vanskeligere for en frisør å gjøre en dårlig jobb, om de vet at de skal se deg igjen om 2måneder...Til slutt vil jeg minne om at hår er individuelt. Det som funker for meg, funker kanskje ikke for deg. Jeg har brukt lang tid på å komme dit jeg er idag med det utgangspunktet jeg hadde. For meg er det verdt bryet, for andre er det kanskje ikke like viktig. 

Nå har du ihvertfall fått noen gode tips på veien ;-) 

 

 

/Bettina

Følg meg gjerne på Facebook , Instagram (a4mamma) og snapchat (brukernavn bettinagwold) =)

 

 

 

 

 

2 kommentarer

detunikehjem

16.10.2015 kl.21:40

Flotte tips!! tusen takk :)

Bettina Giæver W.

16.10.2015 kl.22:19

detunikehjem: Så hyggelig å høre =) takk!

Skriv en ny kommentar

Bettina Giæver W.

Bettina Giæver W.

30, Oslo

I en verden der det å være perfekt har blitt normalen, prøver jeg å holde hodet over vannet ved å tenke at det perfekte ikke hadde vært så perfekt om det ikke hadde vært for det uperfekte! Jeg står mer enn gjerne for den uperfekte delen, og lever helt fint med det. Jeg er stolt mamma til Lillegutt, født i 09´ og Mini, født i 15´ Instagram: a4mamma Snapchat: bettinagwold Alle henvendelser kan sendes til a4mamma@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits