Tips til GRATIS aktiviteter med barna i vinterferien

Nå sparker vinterferien i gang, og uansett om du skal være hjemme eller reise bort, kan det bli en utfordring å tilbringe 24 timer i døgnet med barna. Ikke bare for din del, men også for barnets. I barnehagen og på skolen er det faste rutiner barna er vant til, og så fort ferien begynner og barna rives bort fra rutinene, er det som å slå på en bryter. Den lille engelen din kjeder seg, og allerede på dag 3 minner hun mest om den lille jenta i Exorsisten. Du går på veggen. Ferien blir et mareritt det gjelder å bite tennene sammen og holde ut, slik at man fortsatt har et barn å levere fra seg til barnehagen/skolen igjen etter en uke. 

 

For at dere ikke skal gå hverandre alt for mye på nervene, har jeg satt sammen noen aktivitetstips som kanskje kan være med å bidra til en bedre ferie. For alle parter. 

Til de voksne

 1. Senk skuldrene - Ferie er unntakstilstand. Den går over.
 2. Hold på rutiner så godt det lar seg gjøre - Humøret til ungene sklir ofte ut i takt med rutinene...
 3. Kom deg i seng - Det er klart at lunta blir kortere når man sover mindre. Selv om vi voksne gjerne vil sove lenge i ferien, er det ikke alltid barna er med på den leken. De står gjerne opp til samme tid som ellers, og da blir du surpompen som ødelegger for dem. 
 4. Forbered bilturen - Mat, drikke, spill, dvd/ipad. Gjør det som må til for at dere skal komme frem uten å bli erkefiender på veien.
 5. Unngå alkohol - Det er ikke kult å føle at hodet er ekstra tungt når du skal holde ut en hel dag med spinnville feriebarn!

 

Til aktiviteter med/for barna

 1. Kalender! Lag en feriekalender første dagen. La barna selv komme med forslag til aktiviteter. Kryss av for hver aktivitet dere gjør. Etterhvert som dere krysser av på listen, ser både dere og barna at det kanskje ikke alltid er så mye som skal til for å kose seg... Det blir også vanskelig for barna å si at dere "aldri gjør noe" når de kjeder seg på dag 5. Dessuten får du en oversiktelig nedtelling til hverdagen ;-)
 2. Kom dere ut av huset! Det trenger ikke være langt. Har dere ikke bil? Ta bussen. Har dere ikke penger til bussen? Gå. Det er helt sikkert mye uoppdaget i nærområdet hvis dere tar en tur uten "mål og mening". Kanskje dere ser en katt? Eller en hund? Bare man kommer seg litt ut av huset, føler man som regel at man har fått mye mer ut av dagen enn man kanskje egentlig har. 
 3. Lag et show! Underhold hverandre eller middagsgjestene. Hvis barnet kan trylle - lag trylleshow, synge - musikal, danse - lag en dans osv. Her er det bare fantasien som setter grenser. 
 4. Vinterlek! Ski, skøyter, aking eller snømannbygging. Gjør det dere har muligheten til. Det er utrolig hva litt frisk luft kan gjøre for nattesøvnen til barna!
 5. Lag noe sammen! Det kan være alt fra lyslykter av is (vann i ballonger), en "spå", postkort dere kan sende, bursdagsgave til noen som snart fyller år osv. Søk på instagram eller pinterest for inspirasjon ;-)
 6. Reis bort! Hvis dere har muligheten vel og merke. Ingenting er som å komme hjem igjen etter å ha vært borte. Man trenger ikke dra til Gran Canaria. Man må ikke på hyttetur. Man kan alliere seg med andre som er hjemme og arrangere overnattingsparty! En natt her og en natt der blir plutselig mange netter hjemmefra, og barna har noe å glede seg til og snakke om. Det kan faktisk gjøre oss voksne litt godt også... 
 7. Spill noe sammen! Se an alderen på barnet. Hva med ludo? Eller svarte-Per? Hvis dere ikke har noen barnespill, spill sammen på lag. 
 8. Ansiktmaling! Hvis dere ikke har ansiktsmaling, la barna få låne litt kajal og rouge. Det holder som regel i massevis, og er ofte like morsomt for både gutter og jenter ;-) 
 9. Kritt! Det er ikke alle steder som har snø nå, så til de som må klare seg uten, bruk kritt! Det er så himla enkelt, og det går bort med vann. 
 10. Bake! Nesten alle barn elsker å bake. Ta dem med på kjøkkenet. Lag en dessert dere ikke har prøvd før. Lag muffins med konditorfarge, eller sjokoladekake med merkelig pynt. La barna få være med å styre showet!
 11. Hinderløype! La en egen hinderløype inne (eller ute) med hinder som barn og voksne må både over og under. Bruk tomflasker som kjegler til å løpe sikk-sakk mellom. Bruk erteposer (eller liknende) man skal balansere på hodet. Her er det mange muligheter!
 12. Bygg en hytte! Gjør stuen om til en hytte for barna. La dem bruke sofaputer og tepper. Server gjerne snacks i hytta, og la den stå over natten. Da har barna noe å leke med morgenen etter også ;-) 
 13. Skattejakt! Lag en skattejakt for barna. Man kan lage det som et kart eller som en rebus. Jeg kan nesten garantere at alle barn elsker dette, så sant du ikke lager den for vanskelig... 
 14. Veldedighet! La barna gå gjennom leker og/eller klær de ikke bruker, samle det sammen og gi bort til en veldedig organisasjon. Givergleden hos barn er ofte stor, og dere får ryddet litt hjemme!
 15. Tv - film - ipad - spill - data! La barna få fri skjermtilgang 1gang pr. dag. Du bestemmer lengden, for eksempel 1-2 timer. Da kan de velge om de vil se på film, spille, se på serier osv. De kan velge hvordan de vil bruke skjermen innenfor den gitte tidsrammen. Du kan får et etterlengtet pust i bakken eller en hvil, og barna føler at de får gjøre noe de kanskje ikke får lov til ellers ;-) 

Andre idéer kan være en tur på kino, i svømmehallen, museum, bondegård, lekeland mm. men her har jeg prøvd å legge vekt på aktiviteter som er billige eller gratis, slik at så mange som mulig kan få glede av dem ;-) 

Mange av disse aktivitene er ting barna kan gjøre selv, eller med venner/søsken, men husk at alt blir MYE morsommere for dem når de blir sett, og den beste måten å se barna på er å være tilstede i øyeblikket ;-)

Bli med på leken du også!

 

/Bettina 

Følg meg gjerne på Facebook , Instagram (a4mamma) og snapchat (brukernavn bettinagwold) =)

 

 

10 kommentarer

Emelie Karlsson

21.02.2016 kl.23:24

Flotte tips du kommer med. Nå har jeg ikke barn selv, men absolutt noe andre foreldre bør tenke på.

Bettina Giæver W.

23.02.2016 kl.09:09

Emelie Karlsson: Tuen takk =) Man kan sikkert få bruk for et tips eller to selv også, så man ikke ender opp på sofaen hele ferien ;-)

Helene Marion Gjelsnes

21.02.2016 kl.23:49

Fine tips. :-) Har ikke barn selv, men tar de med meg videre, skal jo ha barn en gang i fremtiden. :D

Bettina Giæver W.

23.02.2016 kl.09:08

Helene Marion Gjelsnes: =) Noen tips kan sikkert være greie for voksne også ;-) Lett å bli sofagris når man har fri!

Inger ELise

22.02.2016 kl.00:17

Her var det mane gode ideer! likte spesielt den om feriekalender!

Sjekk ut mammabloggen livjudit.blogg.no som har hele denne uka delt diy tips for vinterferien

Bettina Giæver W.

23.02.2016 kl.09:07

Inger ELise: Takk for tips! Skal sjekke det ut ;-)

JULIE ANDERSEN

22.02.2016 kl.09:02

Fine tips :D Bra skrevet!

Bettina Giæver W.

23.02.2016 kl.09:07

JULIE ANDERSEN: Takk =) Håper jeg kan få litt bruk for dem selv også ;-)

Hilde

23.02.2016 kl.14:48

Hei! Jeg leste nettopp intervjuet med deg som lå som link til vg.no. Jeg forsto ikke helt utfordringen med skoleferien på "13 uker".. En del er jo hellig dager og da kan jeg forstå at foreldre som ikke automatsk har fri for eks kristi himmelfart og påfølgende fredag får en utfordringer. Samme gjelder de fem andre planleggingsdagene hvor noen av dagene også medfører at sfo/barnehage er stengt. Men resten av tiden, eks vinterferie, er vel sfo og barnehage åpen? Du sier i samme intervju at du har utfordringer på kveldstid og at du da må henvende deg til familie og du vurderer å bytte yrke. Men det har vel ikke noe med skoleferier å gjøre? Her i huset har vi alle vinterferie nå, og det er mer tilfeldig pga samvær i ferier med hannes barn. Og det er supert for oss at barnet kan være her lengre enn en helg og man slipper å ta det ut av skolen. Vi har ingen problemer med å skape litt feriefølelse med litt ekstra is og grillturer mm. Men jeg forsto altså bare ikke utfordringene med 13 uker skolefri for ett åringen og syv åringen som jeg går utfra har barnehage og sfo tilbud i de aller fleste av disse ukene.

Bettina Giæver W.

23.02.2016 kl.15:05

Hilde: Hei Hilde!
Jeg skjønner godt at du ble forvirret av det intervjuet. Det gikk nok litt fort i svingene der.
Både barnehage og aks holder åpent i både høstferien og vinterferien ja, så barna har et trygt sted å være selv om de ikke får ferie. Jeg husker dog fra min sønns barnehage at de slo sammen avdelinger og brukte mye vikarer, slik at feriebarnehagen var ikke det trygge kjente barnet var vant med.

Jeg mener nok heller at man kan kutte sommerferien en uke eller to i hver ende fremfor å kutte vinterferien. Det hadde nok hjulpet mange.

Eventuelt er jo drømmesituasjonen at foreldrene har like mange ferieuker som barna ;-)

Skriv en ny kommentar

Bettina Giæver W.

Bettina Giæver W.

30, Oslo

I en verden der det å være perfekt har blitt normalen, prøver jeg å holde hodet over vannet ved å tenke at det perfekte ikke hadde vært så perfekt om det ikke hadde vært for det uperfekte! Jeg står mer enn gjerne for den uperfekte delen, og lever helt fint med det. Jeg er stolt mamma til Lillegutt, født i 09´ og Mini, født i 15´ Instagram: a4mamma Snapchat: bettinagwold Alle henvendelser kan sendes til a4mamma@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits